Wake up and smell the "IT coffee"!
Ett av de stora hindren mot digitalisering är det förändringsmotstånd och dubbla standarder som frodas på alla chefsnivåer inom svenskt näringsliv. I värsta fall kan det kosta den breda gruppen medelstora industriföretag hela deras framtid när de leds mot avgrundsdjupa och marknadsfientliga marknadspositioner med historiska förtecken.
Det handlar om, som det oftast gör, att inte kunna släppa taget om det gamla och omfamna det nya. Att förstå trender är en egenskap man kan tycka att Sveriges ledargarnityr borde vara världsbäst på med tanke på landets internetpenetration, it-vanor och internationell handel. Men icke.
Privat är styrelsemedlemmar och hela ledningsgruppen till 100 procent digitala, de vet exakt vilka appar de vill ha på mobilerna. Integrationsgränssnittet är färdigt och bankärenden, e-handel, seminarier och hotellbokningen landar enkelt i både kalendern och appen för privatekonomi. På sin mobil styr de sina liv och kommunikation med alla. Webkameror i stugan, appar för att hålla bilen vid rätt temperatur, barnpassning och flöden från nyheter och sociala medier.
Privat är styrelsemedlemmar och hela ledningsgruppen till 100 procent digitala, de vet exakt vilka appar de vill ha på mobilerna. Integrationsgränssnittet är färdigt och bankärenden, e-handel, seminarier och hotellbokningen landar enkelt i både kalendern och appen för privatekonomi.
Hemma är man uppkopplad. Man har kontroll på vad som händer om någon kommer in, om det börjar ryka eller brinna, myror och möss, man har koll på yttre skalskyddet. Att byta ut teknik i hemmet är en självklarhet. En ny USB-enhet som konfigurerar sig själv. Man tar bort bilappen när man byter bil och installerar en ny som även funkar med garageporten, parkeringsavgiften, larmet och tankningsautomaten.
Men så fort ledningen stiger in i företagets sfär är de som förbytta – nästan som Dr Jekyll and Mr Hyde. All upparbetad och intuitiv digital kompetens stannar kvar i den privata mobiltelefonen. På företaget tar man in en konsult som kodar om den gamla bilappen så att den ska fungera med nya bilen. Detta kallas anpassningar men är lika modernt som att bygga om en gammal knapptelefon för att visa filmer.
På företaget tar man in en konsult som kodar om den gamla bilappen så att den ska fungera med nya bilen. Detta kallas anpassningar men är lika modernt som att bygga om en gammal knapptelefon för att visa filmer.
Företag har oftast ett affärssystem, eller ERP, och helst vill ledningen inte veta hur det fungerar. Den som förstår, CIO:n, hålls helst borta från ledningsgruppen. IT-system ses alltid som kostnader, aldrig som investeringar eller som en del av den drivande affärsprocessen. Då hade ledningen varit tvungen att förstå IT, gudbevars.
På jobbet låter man vilken konsult som helst bygga direktintegrationer mellan systemen och uppfinna hjulet om och om igen. På företaget pratar man om IT-risk som om risken ligger på IT utan insikt om att alla som kan logga in är exponerade.
Men. På företag idag finns inte längre plats för någon som tycker att IT bara är för IT-avdelningen. Att förstå, ta del av och agera på IT och dess risker ska vara en självklarhet för alla. Inte minst ledningen.
Så varför fortsätter ledningsgrupper och styrelser att använda gamla knappmobiler på jobbet när de har smartphones privat? När ska den breda gruppen medelstora svenska industriföretag uppgradera sina affärsprocesser? Ett system som sköter alla andra system och en organisation som förstår hur det fungerar innebär också att företaget tar hand om sin digitala utveckling, tar ansvar för den digitala agendan och flyttar företaget in i nutiden.
Så ja, det är hög tid för flertalet svenska företag och deras ledningar att vakna upp nu.