jula1.jpg

Julas expansion stöds av smidiga integrationer

Den svenska butikskedjan Jula expanderar snabbt. Expansionen kräver ständiga förändringar i IT-miljön när nya system integreras med företagets ERP-system. Men med Julas flexibla integrationsplattform kan det göras snabbt och enkelt utan att störa kärnverksamheten.

Jula är en butikskedja som säljer produkter till hemmafixare och proffs. Företaget har vuxit kraftigt sedan det första varuhuset öppnade i Skara i början av 1980-talet. 2008 grundades Jula i Norge och 2011 i Polen. Idag har företaget totalt 72 varuhus och expansionen fortsätter.

Ständig förändring

- Det normala tillståndet för oss inom IT är konstant förändring. Nya projekt dyker upp som vänder allt upp och ner, men för oss är det "business as usual", säger Daniel Persson, Integrationschef på Jula.

I denna föränderliga miljö spelar vår integrationsplattform en viktig roll, fortsätter han. Vi kan integrera nya system och applikationer på kort tid och sätta dem i produktion. Vi kan snabbt få upp lösningen på spåren och vi behöver inte börja om från början varje gång ett nytt system ska integreras.

Behovet av att integrera system har ökat ständigt. Det var för drygt ett år sedan Jula valde att införa integrationsplattformen iCore Integration Suite. Innan dess utvecklades alla integrationer internt.

I grund och botten behövde vi en handbok för hur man snabbt och enkelt kan ansluta nya system till ERP-systemet. Vissa system växer vi ur och ersätter. Vi tar också in helt nya typer av system på grund av nya behov. Detta fungerar mycket bra med iCores integrationsplattform.

Åtta anställda på Jula är certifierade i iCore Integration Suite. Systemen som är integrerade med Julas ERP-system Infor M3 inkluderar CMS:et Agility, som används för produktinformation, och företagets nya EpiServer-baserade webbplats. I samarbete med iCore och dess konsultorganisation och två konsultföretag i iCore-partnernätverket bygger Jula sin integrationsstruktur och utvecklar sina integrationer.

- Så vi har tre delar vi kan ta hjälp från när det gäller integration, säger Daniel Persson. Vi kan skala upp IT-miljön ordentligt på bara några veckor. Vi kan acceptera fler utvecklingskrav i organisationen. Detta innebär en direkt positiv påverkan på företagets kärnverksamhet.

Med hjälp av plattformen kan vi också mycket bättre och tydligare sätta upp nya system parallellt med de gamla och testa dem. Det kommer att spara oss pengar.” säger Henrik Ljungdahl.

- Integrationsplattformen är en utmärkt grund för integration med externa parters system. Idag har Jula bara några få sådana integrationer. Hittills använder vi inte EDI för att utbyta elektroniska affärsmeddelanden med externa parter, säger Daniel Persson. Men en EDI-lösning på utbudssidan kan bli relevant i framtiden.

- Vi har bara haft integrationsplattformen i ett år. Det finns många system kvar att flytta till plattformen. När vi är färdiga förväntar vi oss att tjäna mycket tid och pengar. Hur mycket är svårt att gissa med tanke på den tuffa affärsutvidgningen som hela tiden sker, säger Henrik Ljungdahl